Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

A fotós becsülete

Belevágtam munkatársaimmal együtt egy izgalmasnak ígérkező kalandba, aminek közvetlenül vagy közvetve részese leszel te magad is. Legalábbis reményeink szerint. Nem kevesebbről van szó, mint az általános fotográfiai műveltség magasabb szintre emeléséről.

A történet négy évvel korábban, 2012-ben kezdődött. Gondoltam egyet, és készítettem egy kezdőknek szóló fotózási tippekből, ötletekből álló sorozatot, amit heti két alkalommal küldtem ki emailben azoknak, akik erre igényt tartottak. Így indult útjára anno 101 Fotótipp. Talán te is emlékszel rá.

A tippküldés kettős célt szolgált. Egyrészt jó volt látni, ahogy a fotózáshoz egyáltalán nem értők is eredményt értek el, méghozzá nagyon könnyen és gyorsan, másrészt pedig számomra is egy remek lehetőség volt a széleskörű bemutatkozásra. Olyannyira, hogy egy éven belül az érdeklődők száma meghaladta a háromezer főt. Ilyen nagyságrendről korábban még álmodni sem mertem. Sajnos az akkori technikai felkészületlenség miatt problémássá váltak a levélküldések, így a tippsorozat rövid kivonata letölthető ebookok formájában folytatta útját egészen ez év január végéig. Utólag látva nem volt szerencsés húzás, mert ez a forma már csak halvány árnyéka volt az emaileknek. Ennek ellenére még így is nagyszerű eredmények születtek segítségével.

Időközben szaporodtak a kérdések és a kérések a fotótippek eredeti rendszerben való újraindítására vonatkozóan. Mindez azt mutatja, hogy valós igény volt és van arra, ami anno elindult. Akkor még egyáltalán nem lehetett látni, hogy a tippek eredeti célján kívül még milyen “mellékhatásokat” jelentenek mindannyiunk számára. Azóta már tisztán látom.

Ezt a tippsorozatot március elején ismét elindítottam. Az anyagát az elmúlt évek tapasztaltai alapján teljesen újraírtam, készítettem új illusztrációkat, és persze modernebb, olvashatóbb lett az egész mobil eszközökön is. Mindezek mellett a kiszolgáló rendszert is fejlesztettük, hogy bírja a hosszútávú üzemelést. Nem véletlen öltünk bele ennyi energiát. Ezt egy küldetésnek tekintjük. Ennek oka a következő.

Mint említettem, ezek a fotózási tippek nem a gyakorlott fotósoknak szólnak, hanem azoknak, akiknek egyáltalán nincs semmiféle szakmai rálátása a dologra, és nem is akarnak komolyabban belemélyedni a fotográfiába, pusztán örülnek, ha szebb és látványosabb képeket tudnak készíteni. Ők azok, akiket elsődlegesen meg akarunk szólítani az említett fotózási tippekkel.

Az elsődleges célunk általánosságban emelni a fényképek és a fényképezés színvonalát. Nézzünk szembe a tényekkel! Naponta tonnaszámra toljuk a fotókat telefonnal, tablettel, ilyen géppel, olyan géppel, és az eredmény… nos, nézz körül, látni fogod te magad is. Ugye nem volna rossz, ha ez a rengeteg kép elérne egy olyan minőséget, ami egy teljesen kívülálló számára is nyújtana némi vizuális értéket?

Van azonban egy másik célunk is a tippekkel, aminek haszonélvezői maguk a fotográfusok lesznek. Akár egyetértünk a most következőkkel, akár nem, látnunk kell, hogy az átlagemberek igénye és igényessége óriási hatással van a fotográfusokra is.

Valószínűleg te is találkoztál már azzal a közösségi oldalakon terjedő vicces párbeszéddel, ami egy háziasszony és a vendégségbe hívott fotós között zajlik. A háziasszony megdícséri a fotós képeit azzal a mondattal, hogy “biztosan nagyon jó a fényképezőgépe, mert ilyen szép képeket készít”, mire a fotós válaszol, hogy “az ebéd nagyon finom volt, mert biztosan nagyon jó fazekai vannak”. Aztán valahogy mégsem támad kedvünk nevetni rajta, hiszen a legtöbb fotográfus a valós életben is megtapasztalta azt, hogy a szaktudása számos esetben a fényképezőgépnek van tulajdonítva.

A szakma becsületét maga a szakma tudja megvédeni egyedül. Nem várhatja el senki a laikusoktól, hogy maguk fognak rájönni arra, hogy a fényképezés nem csak gombnyomkodás. Nekünk kell megmutatni, hogy tudatos alkotói tevékenységről van szó. Meg kell, hogy tapasztalják ők maguk is, hogy mit jelent fényképezni. Így lesz értékelhető az átlagemberek számára a fotográfus szaktudása, látásmódja, és így válik mindez egyre értékesebbé.

Nem arról van szó, hogy mindenkiből fotós lesz, hanem arról, hogy mindenki egy kicsit jobbá válik, és ami érték, az pedig még értékesebbé. A fotótippek bárki számára elérhetőek, nem kell értük fizetni semmit. El is különítettük a kereskedelmi szolgáltatásainktól, és különálló projektként kezeljük ezen a honlapon, ahol most ezt a cikket olvasod.

Frissítés: 2018. októberében a 101 Fotótipp sorozatot gyakorlati képzéssel egészítettem ki, mely ugyan részvételi díjhoz kötött, azonban a tippsorozat továbbra is díjmentes, és az is marad.

Nagyon köszönjük, ha támogatod ezt a kezdeményezést azzal, hogy eljuttatod ezt az írást azoknak az ismerőseidnek, akikről úgy gondolod, hogy igazán hasznát vennék! Ezzel mindannyian nyerünk! Ha még nem iratkoztál fel a 101 Fotótipp sorozatra, tedd meg most! Kívánom, hogy legyen nagyon sok örömöd a fényképezésben!

Kérem a tippeket!

Szalay Krisztián

2016. 04. 29.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!