Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Arany órának nevezzük azt az időszakot, amikor a Nap közvetlen közelében jár a horizontnak. Ilyen alkalommal kétszer találkozhatunk minden egyes nap. Közvetlenül napfelkelte után és napnyugta előtt. A napfény színhőmérséklete ilyenkor a legmelegebb, és ezáltal minden sárgás-narancsos-vöröses színben pompázik. Innen kapta az elnevezését ez a napszak. Ideális atmoszférát teremt tájképek készítéséhez, épületek fényképezéséhez, és még a portrékat is kifejezetten líraivá teszi, idilli hangulatot kölcsönözve a fotóalanynak és környezetének.

Az arany órában készült fényképeknél ügyelni kell arra, hogy ellenfényben fotózzunk, azaz a kamera a Nap felé nézzen. Nem fontos a napkorongot a képre komponálni, de a fényforrás felé kell fordulnunk ahhoz, hogy érvényesülhessen az arany napszak nyújtotta színvarázs.

Ellefényben történő fényképezésnél számolnunk kell a sziluett hatással. A fotóalanynak vagy a kép témájának leginkább csak a kontúrja lesz kivehető, hiszen a megvilágítás a Nap irányából érkezik. A fényforrással ellentétes oldalon pedig a hosszan elnyúló árnyékok rajzolatai teszik izgalmassá a felvételt. Az sem baj, ha úgy komponálunk, hogy valami vagy valaki kitakarja a napkorong egy részét vagy akár az egészét.

A hosszan elnyúló árnyékok kifejezetten jót tesznek a kompozíciónak. A markáns rajzolat növeli a kép dinamikáját.

Előfordulhat, hogy a fényképezőgép automatikáját megtéveszti a szemből érkező fény ereje, a gép azt hiszi, hogy túl világos lesz a kép, eszerint fog korrigálni, és az eredmény a vártnál sokkal sötétebb kép lesz. Ennek az ellenkezője is történhet, ha a fénymérést a gép árnyékos területen végzi, ilyenkor a korrigálás eredménye a túl világos expozíció. Mindkét esetben jó szolgálatot tesz az expozíció korrekció funkció, amivel utasíthatjuk a gépet, hogy a korrekciót a megfelelő irányba hajtsa végre. Még érthetőbben azt jelenti, hogy ha túl világos képet kaptunk, akkor a negatív irányba, ha túl sötétet, akkor pedig a pozitív irányba változtassunk az expozíció korrekción.

Szép fényeket és jó alkotást kívánok!

Szalay Krisztián

2019. 10. 18.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!