Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

Canon vagy Nikon?

Valahányszor visszatér a kérdés, hogy melyik márkát válasszuk, nagy valószínűséggel nem a megfelelő úton közelítettünk a számunkra ideális fényképezőgép kiválasztásához, ha csak a márka alapján akarunk döntésre jutni.

Vajon miért ezen cégeket és termékeiket választjuk reflexszerűen? Miért ivódott bele e két szereplő ennyire a köztudatba? Van kézzelfogható magyarázata a jelenségnek? Annak ellenére, hogy a dilemma nap mint nap felmerül, mégsem bölcs döntés kiindulópontnak tekinteni.

Vonatkoztassunk el attól, amikor valaki fanatikusan esküszik egyik vagy másik márkára, és érvek tucatjával igyekszik meggyőzni róla, hogy az általa imádott brand táborát gyarapítsuk mi is. Nem kell sokat keresgélnünk, hogy találkozzunk olyan személlyel, aki a márkahűséget már-már vallásnak tekinti, és hiába lenne más gyártónál számára sokkal kedvezőbb eszköz, fanatizmusa nem engedi láttatni azt.

Teljesen más a helyzet abban az esetben, amikor a tudatos választás eredményeként hozunk döntést. Mit nevezünk tudatos választásnak? Amikor objektív tényezőket veszünk figyelembe. Az objektívet akár a főnévi jelentésében is értelmezhetjük, ugyanis ideális esetben nem gépet választunk és hozzá objektívet, hanem fordítva. Az objektívé a főszerep. Az objektív a gép szeme, azzal alkotjuk a képet, tehát nyugodtan tekinthetjük legfontosabb tényezőnek. Ebben a cikkben már írtam részletesen az objektívekről, amit ezúton is ajánlok szíves figyelmedbe.

Mindkét gyártó palettája bővelkedik a belépő szintű gépektől kezdve a professzionális rendszerekig. Amikor kategórián belül összehasonlítást végzünk, azt fogjuk találni, hogy a két márka gépei hasonló paraméterekkel rendelkeznek. Az eltérés nem számottevő, tehát egy kezdő számára nem feltétlen jelentkezik érdemi különbség.

A köztudatban kering az az elképzelés, hogy a Canon a fejlesztések során stabilabban tartja magát a megszokott konstrukcióhoz, és amikor egy újabb modell lát napvilágot, akkor a felhasználó bizton számíthat arra, hogy az új gépen is ugyanott találja a már megszokott funkciókat. A Nikonnál más a helyzet, hiszen a gyártó a folyamatos felhasználói igények felmérése mellett igyekszik eleget tenni a kéréseknek, ami gyakran markáns változtatást eredményez az új eszközökön. Ezt a kényelmetlenséget azonban bőségesen kárpótolja a sok újdonság. Bár nem gondolom, hogy minden részletre kiterjedő alapos utánajárás nélkül a fentieket egyértelműen kijelenthessem, tapasztalataim alapján mégis egyet tudok érteni vele.

A fotográfia nem a filléres hobbik közé sorolandó. Még egy belépő szintű fényképezőgép is üti a százezer Forintot az alapvető tartozékaival. Ha nem elégszünk meg a leggyengébb eredményt nyújtó masinával, akkor a költségek nagyon hamar ennek az összegnek a sokszorosára rúgnak. Kicsit komolyabb ambíciókkal már milliós tételről beszélünk. Éppen ezért okos dolog hosszútávra tervezni, ami elsődlegesen az objektívpark megtervezésével kezdődik. Fontos alaposan utánajárni minden egyes objektívnek minőség és ár tekintetében. Ehhez a gyártók honlapja, a szakmai blogok és magazinok, valamint az Interneten található tesztképek hasznos segítségnek bizonyulnak, és elegendő információval szolgálnak az adott eszközről.

Kizárólag objektíveket gyártó cégek szinte mindegyike főként Canon és Nikon foglalattal dobja piacra termékeit. Ez mindenképpen nyom a latba a szóban forgó két márka javára. Kompatibilitást tekintve egyre bőségesebb a kínálat, de még mindig az említett két márkán van a hangsúly. Ha már nézted a kínálatot, találkozhattál Sigma, Tamron, Tokina, Samyang, Irix és más márkákkal is, melyek szintén megoldást, illetve alternatívát jelenthetnek. Ezért is fontos először az objektíven, illetve objektíveken elgondolkodni.

Abban az esetben, ha nem tervezel különösebben fejleszteni, egyszerűbb a dolgod. Akkor válassz nyugodtan olyan eszközt, ami kielégíti igényeidet. Azért, hogy könnyebben ki tudd választani a számodra ideális fényképezőgépet és objektíveket, írtam egy útmutatót, melyet elküldök neked emailben, ha feliratkozol a 101 Fotótipp sorozatra. Az útmutató is és a tippsorozat is díjmentes, és mindkettő azért íródott, hogy egyre szebb és szebb képeket készíthess.

Ebben a blogbejegyzésben éppen csak annyi szó esett a témáról, amennyi első nekifutásra elegendő tájékoztatást nyújt annak, akiben a kérdés felmerül. Ha mélyebben belemerülnél, és akár konkrét típusokról is olvasnál, akkor ajánlom szíves figyelmedbe a szakmai honlapomon ezt a fórum topikot.

Nem kérdés, hogy fontos a technika. Azonban az alkotás még fontosabb. Az a lényeg, hogy kommunikáld gondolataidat képeiddel. Élvezd a fényképezést, teremts szívből és könnyedén!

Örömteli alkotást kívánok!

Szalay Krisztián

2018. 07. 29.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!