Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

Hogyan kezdjem el a fotózást?

Fényképezni jó. Örömteli és szórakoztató alkotói tevékenység. Ez a legfőbb oka a fotográfia népszerűségének és rohamos terjedésének. A kezdeti lépések azonban vízválasztó pontnak számítanak azoknál, akik most ismerkednek a témával. Sokan vágnak bele, de csak keveseket boldogít igazán hosszú távon.

Hogyan kezdjem el a fotózást?

Gyakori jelenség, hogy a telefonnal való fényképezésnél többre vágyik valaki. Ez abszolút érthető és dicséretes dolog. A döntést általában tettek követik, ami többnyire egy belépő szintű tükörreflexes fényképezőgép vásárlásában bontakozik ki. Ám a kezdeti lelkesedés elég gyorsan alábbhagy, mert hiába a tükrös gép, az eredmény messze nem az, mint amilyennek kéne lennie. Mégis, hogyan lehet úgy elindulni, hogy tartós sikert és örömet jelentsen számunkra?

Tapasztalataim szerint ez több tényezőn is múlhat, de van egy konkrét meghatározó ok, ami az ilyen típusú problémák gyökere. Méghozzá az, hogy a fényképezőgépnek van tulajdonítva a minőség. Ez egy óriási tévhit, ami mélyen a köztudatba ivódott. Az igazság ezzel szemben az, hogy egy fénykép sikere az alkotón múlik elsődlegesen.

Az első lépés tehát a fotográfia alapjainak az elsajátítása, és csak ezután érdemes a fényképezőgépet és az eszközparkot fejleszteni, illetve jelentősen drágább, magasabb kategóriában gondolkodni. Szeretném eloszlatni azt a téves elképzelést, hogy kezdeti időszakban olyan gépet célszerű vásárolni, ami később, profi célokra is megállja a helyét és fejleszthető. Ez több okból sem szerencsés választás.

Tudni kell, hogy a fényképezőgépek élettartama véges. A tükörreflexes fényképezőgépek esetében különösen így van, hiszen mozgó mechanika van a gépvázban, amit nem az örökkévalóságnak terveztek. Számíthatunk rá, hogy valamennyi idő után felmondja a szolgálatot. Ez főleg a zárszerkezetre és a tükröt mozgató mechanikára vonatkozik. Ennek a szerkezetnek a cseréje nem két fillér. Amennyiben cserére kerül sor, az igen megterhelő tud lenni anyagilag. Tanulási időszakban jóval többet nyúzzuk a gépet mint később. Legalábbis ideális esetben. Ha a kezdetek kezdetén egy drága vázat amortizálunk le, az enyhén fogalmazva sem egy költséghatékony megoldás. Nem beszélve arról, hogy egy néhány éves gép nem számít korszerűnek és újnak. Legalábbis a fogyasztói társadalmat így nevelik, de az egy más kérdés.

A másik, hogy előre nagyon nehéz lenne kitalálni, hogy a későbbiekben mire fogjuk használni a fényképezőgépet. Értem ez alatt azt, hogy milyen típusú képeket készítünk vele. Témától függően más és más szempontokat kell figyelembe venni. Nem biztos az sem, hogy amit kezdetben fontosnak tartunk, az a tudás megszerzésével együtt meg is marad. Lehet, hogy eleinte érdekes egy hosszú teleobjektívvel fényképezni, ami közelre hozza a témát, de nem biztos, hogy ugyanez lesz a cél a későbbiekben. Elképzelhető, hogy a tágas terek nyújtotta térélmény fogja a szívünket melengetni. Ez pedig csak úgy fog kiderülni, ha megtapasztaljuk a lehetőségek tárházát a minőség terén némi kompromisszumot kötve.

Mindez professzionális eszközökkel elérhetetlenül drága tanulási vagy hobbi célra. Éppen ezért nyújt jó megoldást egy belépő szintű fényképezőgép, ami ugyan nem produkálja azt a képminőséget, amit a nagy testvérei, azonban elég jól használható széles körben hobbi célra. Aztán amikor kialakult, hogy mi a fontos, akkor lehet beruházni és fejleszteni. Ugyanezt az utat érdemes járnia annak, aki hivatásos pályára készül.

A fényképezőgép kiválasztásánál a kezdeti szakaszban két járható utat különböztethetünk meg, ha a végletekig leegyszerűsítjük a dolgot. Az egyik azoknak való, akiket nem igazán érdekel a fényképezés összességében, de a telefonos kattintgatásból azért ki akarnak lépni. Az ő számukra a MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgép az ideális választás kis mérete és egyszerű kezelhetősége miatt. Itt inkább az automatika kapja a főszerepet annak ellenére is, hogy a legtöbb tükör nélküli gép ugyanúgy alkalmas a kézi vezérlésre mint a tükörreflexes fényképezőgépek.

A másik útra annak érdemes lépnie, aki eldöntötte, hogy fejest ugrik a fotózás mélységeibe is. Ebben az esetben a tükörreflexes (SLR) és a Sony által fejlesztett féligáteresztő tükrös (SLT) rendszer lesz a jó választás. Méretben nagyobbak a korábban említett tükör nélküli fényképezőgépekhez képest, azonban jobban kézre állnak, és szerkezetileg inkább hasonlítanak a komolyabb berendezésekre. Teljesen mindegy, hogy milyen márkáról beszélünk. Mindegy, hogy Canon vagy Nikon vagy Pentax, vagy bármi más. Azt a gépet kell kiválasztani, amelyik a legszimpatikusabb. Ebben a kategóriában nincs különösen nagy szerepe, hogy egyik ilyen eredményt produkál egy teszten, a másik pedig olyat. Ez a professzionális kategóriában lehet lényeges, de nem a tanulásra és a hobbi célokra szánt gépeknél.

Amennyiben bővebben is érdekelnek a technikai részletek, olvasd el ezt a blogbejegyzést is!

Önmagában azonban semmit nem ér a technika, ha fogalmunk sincs, hogy miért olyan a kép amilyen, vagy miért nem olyan, amilyennek elképzeltük. Itt jön képbe a szakmai ismeret szükségessége. Egy fénykép összhatása elsősorban a jó témaválasztáson, a megvilágításon és a kompozíción múlik, és csak utána a fényképezőgépen. Nem állítom, hogy a fényképezőgép nem fontos. Azt mondom, hogy a többi tényező sokkal fontosabb.

Ha tudod, hogy hogyan és hova állítsd be a fotóalanyt, ha tudod, hogy milyen távolságból fényképezd, ha képes vagy meghatározni, hogy mi látszódjon a háttérből és miért, ha törekedsz a színharmóniára és a tónusokra, ha tudsz neki instrukciókat adni, hogy hova nézzen, mit csináljon a kezeivel, ha tudsz olyan napszakot és pozíciót keresni, hogy a napfény díszítse hajkoronáját, ha tudod hogy mit kell tenned ahhoz, hogy a kép technikailag is tökéletes legyen, akkor el tudsz készíteni egy szép képet. Önmagában a fényképezőgép ezt nem képes helyetted megtenni. Ezért fontos mindenek előtt megtanulni fényképezni annyira, amennyi elegendő céljaid megvalósításához.

Ennek a célnak az előmozdítására készítettem ezt a honlapot is. Ezért írtam meg több mint száz fotózási tippet, hogy legalább az alapjaival tisztában lehess. Ráadásul nem kell fizetned sem érte. A szabad hozzáférés miértjét ebben a cikkben írtam le. Ugyan nem helyettesít egy fotográfiai tanfolyamot, de arra tökéletes, hogy hozzásegítsen az induláshoz és a kezdeti sikerekhez.

A tippeket itt igényelheted meg, a többi pedig rajtad áll.

Kívánom, hogy legyen nagyon sok örömöd a fényképezésben!

Szalay Krisztián

2016. 05. 27.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!