Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

Nem az számít, hogy kinek mekkora van. Az a fontos, hogy jól tudd használni. Szinte már rutinszerűen visszatérő kérdés, hogy milyen fényképezőgéppel induljunk neki a nagyvilágnak, ha úrrá lett rajtunk a fotózás vágya. Mivel ez a kérdés újra és újra felmerül, így gondoltam, hogy összefoglalom egy blogbejegyzésben.

Mindenek előtt két dologgal kell tisztában lennünk. Az egyik, hogy mit szeretnénk leginkább fényképezni. Beszélhetünk általánosságban is, de közelebb jutunk a jó megoldáshoz, ha minél pontosabban meghatározzuk, hogy milyen témák állnak a legközelebb hozzánk. A másik eldöntendő  kérdés, hogy milyen mélységben akarunk a fotográfiával foglalkozni. Tanulni is akarunk, vagy csak az elkészült kép a lényeg?

Ahogyan a bejegyzés címe is utal rá, kezdő fotósoknak igyekszem segítséget nyújtani. A professzionális, illetve a speciális célú eszközöket itt most felesleges taglalni. Tehát a forgalomban lévő gépek közül a hobbi kategóriájú masinákat vesszük szemügyre. Ha elnagyoltan kategorizáljuk a fényképezőgépeket, akkor két fő csoportra oszthatjuk azokat. Az egyikbe az automata gépeket, a másikba a tükörreflexes kivitelű kamerákat sorolhatjuk. Ennél persze sokkal több fajta gép létezik, de nekünk most ez a felosztás elegendő lesz ahhoz, hogy eligazodjunk a választékban.

Az automata gépek elsősorban azoknak ajánlott, akiket nem érdekel a fotózás mélységében. Itt az automatika kapja a fő szerepet. A kép elkészítéséhez nincs szükség semmilyen szaktudásra. Persze azért lényeges, hogy a képek szépen legyenek komponálva, de ez természetesen minden esetben igaz függetlenül attól, hogy mivel fényképezünk. Tehát automata géppel a legegyszerűbb az exponálás. Léteznek fix látószögű automaták és zoom optikával szerelt szerkezetek is. Ezek a kis automata gépek nem alkalmasak professzionális munkára. Ennek legfőbb oka az, hogy a fizikai méretek (kis szenzor felület, rövid gyújtótávolság) annyira kicsik, hogy nem lehet velük azt az optikai hatást elérni mint a nagyobb képérzékelő méretű (pl. a kisfilmmel megegyező „fullframe” méretű) fényképezőgépekkel. Automata gépektől ez nem is elvárás, viszont jó ha tudunk róla. Azonban a cserélhető objektíves változataik már jobb eredményeket produkálnak. Ezek a masinák külső méretükben is jelentősen eltérnek a tükörreflexes gépektől. Praktikus megoldás utazáshoz, kiránduláshoz, családi eseményekhez, hiszen könnyen elfér akár a zsebünkben is.

A másik nagy kategóriába a tükörreflexes gépeket sorolhatjuk. A tükörreflex azért kapta ezt a nevet, mert a gépben van egy tükör, ami az exponálás pillanatában felcsapódik. Röviden annyi a lényege ennek a megoldásnak, hogy a gép hátfalán lévő keresőben azt a valós képet lássuk, amit az objektív is lát. A tükör feladata terelni a fényt a kereső és a szenzor között. Innen tehát a tükörreflex elnevezés.

A tükörreflexes fényképezőgépek két fő részből állnak: vázból és objektívből. A vázban történik a kép rögzítése. Az objektív pedig azért felelős, hogy kirajzolja a képet a szenzorra. Az objektív két legfőbb tulajdonsága a gyújtótávolság és a fényerő.

A gyújtótávolság a látószöget határozza meg, azaz azt a tartományt, amit az objektív „lát”. Alapobjektívnek nevezzük az 50mm gyújtótávolságú objektívet, mert ennek van közel akkora látószöge, amekkora az emberi szem látószöge is, periférikus látás nélkül. Az 50mm-nél rövidebb gyújtótávolságú objektíveket nagylátószögű, míg az 50mm-nél hosszabb gyújtótávolságú objektíveket teleobjektívnek nevezzük. A teleobjektívre lehetne mondani hétköznapi nyelven, hogy közelre hozza a távoli témát.

A nagylátószögű objektíveket leginkább tájképek, épületek, városképek, riportképek készítésére használjuk, és minden olyan esetben, ahol tágas teret kell érzékeltetnünk. Az alapobjektív általános célú objektív. A kortárs fényképészek előszeretettel használják streetfotózásnál. Azt még érdemes tudni az alapobjektívekről, hogy ezek a legegyszerűbb felépítésű optikai szerkezetek, ezek állnak a legkevesebb lencsetagból, így a fény szóródása, törése is ezeknél az optikáknál a legalacsonyabb, tehát mondhatjuk bátran, hogy ezek készítik a legszebb képeket.A teleobjektívek jó szolgálatot tesznek portréfotózásnál, sportfotózásnál, természetképek fényképezésénél, és minden olyan esetben, ahol távolabbról vagyunk kénytelenek fényképezni.

Gyakran összetévesztik az alapobjektív és a kitobjektív fogalmakat. Az alapobjektív a látószögre utal, míg a kitobjektív azt jelenti, hogy a fényképezőgép vázzal egy készletben (kit = készlet) árusított objektív. A kitobjektívek a leggyengébb minőségű objektívek. Azért ezt adják a hobbi gépekkel, mert megfizethető. Csodát viszont ne várjunk ezektől. Azt szoktam javasolni, hogy a kezdő fotós a kitobjektív mellé vásároljon egy nagy fényerejű alapobjektívet is, ha lehetősége engedi. Ugyanis akkora minőségbeli különbséget fog tapasztalni, amit a kitobjektívtől nem kap meg. A kitobjektívet azért ajánlom mégis (egészen konkrétan a 18-105mm-es típust), mert átfog egy viszonylag nagyobb látószög tartományt, és így a nagylátószögtől a teleobjektívig minden a rendelkezésünkre áll. Minőség persze elmarad, de nagyon jól ki lehet vele ismerni a fényképezőgépet és meg lehet vele tanulni fényképezni.

Az objektívek másik fő tulajdonsága a fényerő. A fényerő jelzi azt, hogy mennyi fény képes az objektívbe jutni. Minél kisebb ez a szám, annál nagyobb a fényerő. Tehát egy f1.4 vagy f1.8 értékű objektív nagyon jó fényerőnek számít. Ez fontos, ha gyors mozgást kell fotóznunk, vagy sötétben készítünk képeket. A kitobjektívek fényereje többnyire nagyon gyenge, ezt tudnunk kell.

Attól, hogy egy fényképezőgép tükörreflexes, még nem jelenti azt, hogy az profi is. A tükörreflexes gépek között is találunk belépő szintű gépeket, amelyek hasonlóan gyenge eredményt produkálnak mint az alsóbb kategóriás kompaktok. Mégis óriási előnyük, hogy sokkal jobban lehet fotózni tanulni velük. Ha kezdetben is fontos a minőség, akkor ne a legalsó kategóriákból válasszunk gépet, hanem nézelődjünk felette. Ehhez sajnos mélyebbre kell nyúlni zsebben is. A minőségnek megvan a maga ára, amit a gyártók tudatos üzletpolitikával ki is használnak.

Érdemes még megemlíteni a két kategória között meghúzódó MILC (tükör nélküli) fényképezőgépeket is. Ezek népszerűsége az utóbbi években rohamosan emelkedik. A tükör szerepét elektronika vette át. Itt is találunk hobbi és profi gépeket egyaránt, beépített objektíves és cserélhető objektíves kivitelben is. Aki nem igényli a tükörreflexes kivitelt, de mégis vágyik egy profi gépre, érdemes megnéznie ezeket a szerkezeteket is.

Mindegy, hogy milyen céllal vásárolsz gépet, soha nem szabad figyelmen kívül hagynod azt a tényt, hogy a képeket Te komponálod, nem a fényképezőgép! A gép azt fogja megörökíteni, amit te megmutatsz neki. Ebbe beletartozik, hogy mit, honnan és hogyan fényképezz, milyen napszakban, melyik részére tedd a képnek a fotóalanyt vagy a fotózandó témát, és még sorolhatnám. Ha igazán látványos képekre vágysz, akkor tisztában kell lenned legalább alapvető képalkotási szabályokkal.

Tehát amikor fényképezőgépet vásárolsz, tudj róla, hogy a főnök te vagy, a gép csak az eszközöd. Először magadba kell fektetned, ha tudatos alkotás a cél. Ez pedig ugyanúgy pénzbe kerül mint a gép. Az viszont nem kerül pénzedbe, hogy elindulj az úton. Ezért állítottam össze ezt a végtelenül egyszerű, fotótippekből álló sorozatot is, amivel bárki könnyedén készíthet szép képeket, ha alkalmazza. Ha még nem iratkozál volna fel rá, akkor tedd meg most!

Bízom benne, hogy sikerült egy áttekintést és némi segítséget adnom a fényképezőgépek és a fényképezés terén! Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan a Fórumba, válaszolni fogok. A fotótippekhez pedig nagyon jó olvasást és örömteli alkotást kívánok!

Szalay Krisztián

2015. 02. 25.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!