Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

Milyen objektívet használjak?

Objektívet a fotózandó témának és a minőségi követelményeknek megfelelően kell kiválasztanunk. Amikor megvásárolod életed első fényképezőgépét, bele fogsz botlani a kérdésbe: mégis, melyik objektív nyújtja számomra az ideális megoldást?

A fényképezőgép lelke az objektív, ami optikai lencsék rendszerét jelenti. Az objektív szerepe a környezet képének rávetítése a fényképezőgép érzékelőjére (szenzorára) vagy filmes gép esetében magára a filmre. A különböző témák más és más objektívet igényelnek. Nem mindegy tehát, hogy milyen eszközzel fényképezünk.

A gyújtótávolság mint legfontosabb tényező

Bármit is kapunk lencsevégre, az térben helyezkedik el. A tér lehet tágas, szűk vagy a kettő között bármilyen. A különböző fotótémák különféle teret igényelnek. Látószögnek vagy képszögnek nevezzük azt a teret, amit az objektív lát. Ebből következik tehát, hogy az objektívtől függ, hogy mekkora teret tudunk fényképezni. A látószöget az objektív gyújtótávolsága határozza meg, amit milliméterben mérünk.

Anélkül, hogy túlzottan elemeznénk, most elegendő annyit tudni, hogy minél rövidebb a gyújtótávolság, annál tágasabb teret tudunk fényképezni. A tágas tér azt jelenti, hogy szélessége terjedelmes, nagy területet átfog. Azt az objektívet ami ilyen jellemzőkkel bír, nagylátószögű objektíveknek nevezzük. További tulajdonságuk, hogy mélységében nagy terület látszik élesnek, azaz élesnek látjuk a közeli és a távoli témát is. Ezt hívjuk nagy mélységélességnek. Minden objektívet nagylátószögűnek tekinthetünk, melynek gyújtótávolsága 35mm, vagy rövidebb.

Nagylátószögű objektívvel, tágas térben hatásos riportképek, rendezvényfotók, esküvői pillanatképek, tájképek, épületek, belső terek fényképezhetők, ahol a perspektivikus hatás kifejezetten érezhető. A tájképek kimondottan igénylik a nagylátószög nyújtotta teret.

Értelemszerűen fordítva is igaz, minél hosszabb a gyújtótávolság, annál szűkebb a tér, annál kisebb szögben tudunk fényképezni. A szűk tér kelti azt a hatást, mintha a távoli dolgok közelebb kerülnének. Valójában nem kerül közelebb semmi, csak a látószög csökken. Mint a távcsövek esetében, ahol rendkívül szűk látószögről beszélünk. Ezek az objektívek kapták a teleobjektív elnevezést. A nagylátószögű objektívekkel ellentétben a teleobjektívek mélységélessége csekély, azaz a fókuszpontban lévő témát élesen ki tudja rajzolni, viszont a hátteret már életlennek látja, azaz elmossa. A teleobjektívek megközelítőleg 70mm gyújtótávolságnál kezdődnek, és ahogy növekszik ez a szám, úgy szűkül a tér.

A teleobjektívek kimondottan a sportfotózás és a természetben élő állatok fényképezésének eszköze, ugyanakkor szép közeli portrékat is készíthetünk vele. Akkor jön jól, ha a témát nincs lehetőség megközelíteni.

A nagylátószögű objektívek és a teleobjektívek között találjuk a normál objektíveket, amit alapobjektívnek is nevezünk. Azért hívjuk így, mert ezek látószöge megfelel az emberi szem látószögének. Azaz olyan szögben rajzol alkotja a képet az objektív, amit a szemünk is. Ezért érzékeljük a normál látószögű objektívvel készült képeket természetesnek perspektíva szempontjából.

A normál látószöget univerzálisan használhatjuk. Ugyan nem nyújt akkora térérzetet mint a nagylátószögű objektív, és nem hozza olyan közelre a témát mint a teleobjektív, viszont természetes térérzete végett kifejezetten alkalmas családi pillanatok, zsánerfotók, utcai életképek, portrék, tárgyak megörökítésére. A normál látószög 40-60mm között értendő.

Zoom objektíveknek nevezzük azokat az objektíveket, melyek gyújtótávolsága változtatható. Ha például azt látod az objektíven, hogy 18-105mm, az azt jelenti, hogy tudsz vele fényképezni tágas teret (18mm), és közelebb is tudsz hozni távolabbi témát (105mm), valamint a kettő között tetszőlegesen tudod változtatni a képszöget. Mivel a normál tér (kb 50mm) is része ennek a tartománynak, így a fent felsorolt témákat fényképezheted velük. A 18-140mm abban különbözik az előzőtől, hogy még szűkebb teret is tud. Viszont ha mondjuk 70-300mm jelzést látsz, abban nincs nagylátószög, tehát az ilyen objektív távoli témákhoz ideális, tágas teret nem tudnak rajzolni. Ezek példák voltak, hogy tudd, mit jelent a gyakorlatban a gyújtótávolság.

A fényerő

Az objektívek másik legfontosabb tényezője a fényerő, amit most kizárólag csak felületesen érintünk. Ezt egy “F” betűvel és egy számmal jelölik, például: F5.6. Minél kisebb ez a szám, annál nagyobb a fényerő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nagy fényerejű objektívvel kevesebb fény mellett is tudunk fényképezni. A nagy fényerejű objektívek többnyire szebb képet is rajzolnak. A jobb képminőség nem kizárólag a fényerőnek köszönhető, sokkal inkább a kidolgozásnak és a felhasznált anyagoknak. Általánosságban elmondható, hogy a nagy fényerőhöz jó minőség is társul.

Mit várhatok el egy objektívtől?

Az objektív a felelős az elkészített kép rajzolatáért, technikai minőségéért. A technikai minőség nem keverendő össze más szubjektív tényezőkkel. Az objektív nem tud helyetted komponálni, nem tudja beállítani a helyes expozíciót, azaz nem tudja eldönteni, hogy mennyire legyen sötét vagy világos a kép, és az élességet sem az objektív állítja be. Ez mind a te feladatod.

Az objektív az általad vagy a gép automatikája által beállított értékek alapján beengedi a környezetről visszaverődött fényt a fényképezőgépbe. Amennyire jó minőségű optikai lencséket tartalmaz, annál finomabb lesz a kép rajzolata, annál kevésbé fognak elmosódni az élek és a kontúrok, és annál csekélyebb lesz a kép és a színek torzulása is.

A minőség növekedésével azonban az árak is emelkednek. Fogalmazhatnék úgy is, hogy a professzionális minőségnek megvan a maga “professzionális” ára is. Amikor vásárolsz egy belépő szintű, hobbi kategóriás gépet a hozzá készletben árusított objektívvel, annak a képminősége is “belépő szintű” lesz. Előnye viszont, hogy megfizethető.

Melyik objektívet válasszam?

Először is el kell döntened, hogy milyen céllal vásárolsz objektívet, és főként miket fogsz fényképezni. Ha hobbi céllal, és “mindent”, akkor válassz egy 18-105 vagy 18-140 körüli gyújtótávolságú kitobjektívet. A kitobjektív azt jelenti, hogy készletben adják a vázhoz. Ezek a leggyengébb képet adó objektívek, viszont elég nagy tartományt átfognak ahhoz, hogy univerzálisan tudd használni, és közben megtanulni fényképezni, nem beszélve arról, hogy ezek árban a legolcsóbbak. Addig nem érdemes profi objektívbe invesztálni, amíg nem szerzel elegendő tapasztalatot. Menet közben úgyis fogod látni, hogy milyen irányba szeretnél fejleszteni.

A profi zoom objektívek nem univerzálisak, és áruk a csillagos égig ér. Sokkal kisebb látószög tartománnyal rendelkeznek mint a gyengébb kitobjektívek, cserébe viszont nagyságrendekkel szebb a rajzolatuk, azaz élethűbb a képük. Azonban a kezdetekkor sem kell lemondani erről az élményről.

A kitobjektív mellé érdemes vásárolni egy 50mm F1.8 (vagy ha a pénztárca engedi, F1.4) alapobjektívet. Ez az optika a minőségi darabok között a legmegfizethetőbb, és gyönyörű képet lehet vele készíteni, akár egy belépő szintű vázzal is. Ha kedvenc fotótémáid között a portrék, babafotók, tárgyfotók is szerepelnek, akkor mindenképp tervezz egy ilyen darabbal! Nem fogod megbánni.

Ebben a cikkben csak felületesen érintettük az objektívekkel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat. Nem is cél fejest ugrani a mélybe kezdetekkor, hiszen ahogy egyre többet fényképezel, te magad fogod megtapasztalni magát a fotográfiát, méghozzá testközelből. A technika mellett azonban fejleszd magad, mert az a kulcsa az alkotásnak. Ebben az ingyenes fotótippekkel tudlak támogatni, amivel már most sikereket tudsz elérni. Iratkozz fel és alkoss szép képeket!

Szalay Krisztián

2018. 07. 17.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!