Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

A legutóbbi lakásfelújítás előtt gondoltam szétnézek az egyik nagyobb áruházban a festékek között, ahol bőven van választék, és kedvemre válogathatok. Meg is találtam a számomra leginkább tetsző színűt, amit tejeskávé fantázianévre kereszteltek. Találó név, tényleg hasonlított is rá. Megtetszett, hazavittem, felkentem. Mit gondolsz, otthon tejeskávé színű volt? Hát nem.

Az áruházi világítás és a lakásba érkező természetes fény színe, vagyis színhőmérséklete nem azonos. Ez okozta a látványbeli eltérést. Más színt látok itthon, mint amit akkor az áruházban láttam. Sőt, más színűnek látom a falat borús időben, és máshogy néz ki verőfényes napsütésben. Az izzólámpa fényéről nem is beszélve. Minden fénynek, illetve fényforrásnak megvan a maga színhőmérséklete. Az ebből adódó eltéréseket korrigáljuk a fehéregyensúllyal.

A fehéregyensúly lényege, hogy a semleges színek, azaz a szürke baromi sok árnyalata, a fehértől a feketéig valóban semleges legyen, és ne másszon el kékes-lilás vagy éppen narancsos árnyalatba. Természetesen nem csak a szürke árnyalatairól van szó, ami alatt a feketétől a fehérig minden tónust értünk, hanem a többi színről is. Ha a fehér „elmászik”, akkor a többi is el fog, és a fenti falfestékes példához hasonlóan az elkészült képen nem a valós színeket fogod látni, hanem a fényforrás színhőmérséklete által befolyásolt változatot.

Ahhoz, hogy a képen a megfelelő színeket lásd, be kell állítanod a fehéregyensúlyt. Ezt a fényképezőgép piktogramokkal jelzi. Van napocska, felhőcske, árnyék, izzólámpa, fénycső, villám jellel szimbolizált vakufény, és van automata üzemmód (AWB), ami vagy jó eredményt ad, vagy nem. Az a biztos, ha te magad állítod abba az állásba, amilyen körülmények között fényképezel. Ha süt a Nap, állítsd be a napocskát. Felhős időben a felhőt. Árnyékban az árnyékot, és így tovább.

Nem egy bonyolult művelet, igaz? Amilyen egyszerű, annál nagyobb a haszna.

Nem árt tudni, hogy a nyers (RAW) formátumú képeknél utólag is korrigálhatod a fehéregyensúlyt, JPG esetében nem, legalábbis kielégítő módon nem. A nyers állományban több adat kerül tárolásra, amihez utólag még hozzá tudunk férni. Ennek ellenére azt javaslom, hogy próbáld úgy elkészíteni a képet, mintha soha többet nem lenne alkalmad a képet módosítani. Ez az, amivel a leginkább fejlesztheted képességeidet.

Jó fotózást kívánok!

Szalay Krisztián

2018. 11. 10.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!