Gazdagodj fotózási tippekkel hétről hétre, és készíts szebbnél szebb fényképeket! Nézd meg, hogy mit tartogat számodra a honlap ezen az oldalon!

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

A fényképész nézőpontja meghatározza a néző nézőpontját is. Nincs ebben semmi különös. Ahonnan készítjük a felvételt, a szemlélő is onnan fog a jelenetre tekinteni. Egy fénykép mindig árulkodik a fotós helyzetéről, még akkor is, ha a nézőnek sejtelme nincs a kép létrejöttének körülményeiről és a használatos kompozíciós technikákról.

Mitől lesz tehát a néző a kép részese? Attól, hogy te magad is a részese vagy. Mit jelent ez a gyakorlatban? A 101 Fotótipp sorozatban számtalanszor idéztem már Robert Capa híres mondását, miszerint „ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Pontosan ezt jelenti, és nem lehet túlhangsúlyozni ennek fontosságát és a képre gyakorolt hatását.

Menj olyan közel a témához, amennyire csak tudsz, és fényképezz nagylátószögű objektívvel, tágas térben, hogy a perspektíva jól érzékelhető legyen!

A távolról kattintgatós lesifotós soha nem fog tudni olyan hatást kiváltani mint az, aki ott van, ahol a jelenet játszódik. Most merült fel benned az a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem tudod a témát megközelíteni? Semmi. Akkor marad a ráközelítés, és a néző annyira nem lesz a kép részese, amennyire te sem vagy az fotózás közben.

Természetesen vannak helyzetek, amikor kivitelezhetetlen, hogy közel menj. A lényeg, hogy amikor csak teheted, élj a közelség nyújtotta lehetőséggel, tedd hatásossá a jelenetet és okozz a nézőnek igazi élményt!

Jó fotózást kívánok!

Szalay Krisztián

2018. 11. 2.

Legfrissebb blogbejegyzések

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!