Az utómunkálatok nem arra valók, hogy a rossz képből jót varázsoljanak. Az a fő feladatuk, hogy a jó képet tovább finomítsák.

98. A számítógépes utómunka

A számítógépes utómunka olyan lehetőséget kínál mindannyiunknak, amivel digitális fényképeinket a felvétel elkészítését követően tovább szerkeszthetjük, módosíthatjuk, finomíthatjuk.

A vélemények eléggé megosztottak az utómunka létjogosultságát illetően. Szép számmal vannak ellenzői és pártfogói is ennek a modern kor nyújtotta szolgáltatásnak. Az egyszer biztos, hogy aki nem a számítógépek világában nőtt fel, kényelmetlenül érezheti magát ezen a területen. Gondolok itt elsősorban az idősebb korosztályra, és mindazokra, akik a fényképezés folyamatát nem feltétlenül akarják számítógépes munkálatokkal kiterjeszteni, ami tökéletesen érthető és elfogadható hozzáállás. Az utómunka csupán lehetőség.

Ezért szoktam hangoztatni, hogy már a fényképezés pillanatában törekedni kell a lehető legjobb eredményre. Ha valaki képes ezt megtenni, annak vagy nem lesz szüksége utólagos korrigálásra, vagy ha végez némi módosítást is a képen, akkor is megkönnyíti a saját dolgát. Ugyanis az utómunka nem arra való, hogy egy rossz képből varázsoljón jó képet. Arra való, hogy a jó képet még jobbá változtassa. Olyan ez mint egy jól elkészített ételen a fűszer. Még kívánatosabbá teszi a produkciót.

Az utómunka során eltávolíthatsz bőrhibákat, fehérítheted a fotóalany fogait, szemét és szempilláit kontúrosabbá teheted, az égbolt színét kiemelheted, kontrasztot adhasz a képnek, vagy akár el is veheted azt, a színeket fakíthatod vagy élénkítheted, és mindezen kívül természetesen számtalan egyéb módosítást elvégezhetsz.

Digitális utómunka nem létezhetne képfeldolgozó programok nélkül. Ha már egyszer igényességre törekszünk, válasszunk minőségi szoftvert akkor is, ha hobbi céllal fényképezünk! Ilyet az ingyenes alkalmazások között is találhatunk. Rengeteg program létezik, úgyhogy most ebben a tippben csak azokról írok pár sort, amelyeket abszolút megfelelőnek tartok.


Elsőként nézzünk egy ingyenes programot, amit akár a profik is használhatnak nyugodt szívvel. A GIMP az az alkalmazás, amit sokan a népszerű Photoshop ingyenes alternatívájaként emlegetnek. Ha nem is alternatíva, de nagyon jó megoldás lehet azok számára, akik egyáltalán nem akarnak pénzt költeni kereskedelmi szoftverekre, ugyanakkor törekednek a minőségi végeredményre. Megtalálunk benne minden fontos eszközt, ami szükséges egy fénykép retusálásához vagy színeinek korrigálásához.


Annak ellenére, hogy ez a tippsorozat nem a profiknak íródott, érdemes szót ejteni a két legnépszerűbb professzionális alkalmazásról, konkrétan az előbb már említett Photoshop-ról és a Lightroom-ról. A Photoshop az a program, amivel gyakorlatilag bármit meg tudunk tenni. Az általános képszerkesztési funkcióktól kezdve az egészen elképesztő látványvilág megteremtéséig bármit. Csak a felhasználó jártassága és kreativitása szab határt a lehetőségeknek.

A Lightroom az általános képszerkesztés és színkorrekciós műveletek mellett kitűnő eszköz a képek rendszerezésére, katalogizálására. Könnyű és gyors keresést és képválogatást tesz lehetővé a felhasználó számára. Nagy hangsúlyt fektetett a cég a tömeges képszerkesztése, azaz nem kell egyesével bajlódnunk minden egyes képpel, ha közel azonos változtatást akarunk végrehajtani.

Mindkét program az Adobe cég terméke, és a kettő tökéletesen kiegészíti egymást. A gyártó volt olyan gáláns, hogy ezt a két szoftvert elérhetővé tette bárki számára azzal, hogy igen kedvező áron juthatunk hozzá. Egészen konkrétan két gyorséttermi menü áráért havonta. Ez egyáltalán nem nagy összeg ahhoz képest, hogy milyen lehetőséget ad a kezünkbe. Ráadásul az első hónapban fizetni sem kell érte semmit. Ha részleteiben érdekel téged, itt találsz bővebb információt a programcsomagról.

A fizetős szoftverek kapcsán fel szokott merülni a kérdés, hogy ezeket hogyan lehet “okosba” megszerezni. Sem a jófiút nem akarom játszani, sem pedig észt osztani nem akarok ezzel kapcsolatban, inkább a tapasztalatomat írom le neked. Nem jártam mindig a helyes utat, és szinte alig volt régebben olyan programom, amiért fizettem volna. Igaz, akkor még nem is voltak ilyen könnyen elérhetőek ezek a programok mint most. Aztán egyszer hoztam egy döntést, hogy úgy állok a dolgokhoz, ahogyan azt én is elvárnám mástól.

Most egyetlen olyan kereskedelmi szoftverem sincs, amit ne fizettem volna ki. Az Adobe cég legnagyobb csomagját használom, amiben az összes létező szoftverük elérhető, és még így is sokkal kevesebb pénzbe kerül mint egy átlagos dohányosnak a havi adagja. A dohányzást pusztán csak az érték összehasonlítása végett hoztam példának. Rájöttem, hogy nem vagány dolog lopott szoftverrel villogni. Olyan ez, mint amikor apuka a kisfia alá tolja a BMW-t, hogy legyen mivel diszkóba járni. Sokkal elegánsabb kezdetben szerényebb eszközöket választani, és fokozatosan felnőni a feladathoz. Főleg úgy, hogy mindezt egy csodálatos művészi tevékenységgel párosítjuk.

Nem a birtoklás az élvezet, hanem az alkotás.

Jó fotózást kívánok!

Fotótipp Blog

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!