Minden képi elem, ami a kompozíció része, hatással van a végeredményre, még akkor is, ha az a legtávolabb helyezkedik el térben.

96. Mesterséges hátterek

A tippsorozat korábbi részeiben különböző vonatkozásban többször is kifejtettem a háttér jelentőségét. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a fotós mesterséges hátteret használ portréknál, gyermekfotóknál, esküvői beállított képeknél, iskolai fotózáson, vagy valamilyen ünnephez köthető fényképezés alkalmával.

Mesterséges hátteret a fotográfia megjelenésétől kezdve használtak. Most nem kimondottan az egyszínű papírhátterekre gondolok, melyek mai napig is a fotóstúdiók nélkülözhetetlen kellékei, hanem azokra a vinyl alapú mintás hátterekre, melyek az elmúlt néhány évben lepték el a piacot.

© dropsprops.com

Íme egy igen népszerű példa a mesterséges háttérre, amivel te is gyakran találkozhatsz, ha szoktál gyermekfotókat nézegetni. A mintás háttér úgy néz ki, mintha egy gazdagon díszített ágy támláját és mögötte a tapétázott falat látnánk. Ám ez csak a látszat, valójában egy nyomtatott kép van a gyermekek mögött, alattuk viszont valós az ágynemű a párnákkal együtt.

© backdropoutlet.com

Léteznek olyan hátterek, melyek nem csak a szó szoros értelmében vett háttérként funkcionálnak, hanem talajként is. Erre látunk itt egy példát. Az ilyen háttereket úgy kell használni, ahogy a tárgyfotózás részben láthattad a tárgysátor belsejében lévő háttér esetén. Ezt nevezzük végtelenítésnek.

Amikor végtelenített hátteret használsz, ügyelj arra, hogy olyan helyen hajtsd meg, ahol a mintázat ezt lehetővé teszi. Lehetőség szerint ne lapítsd sarkosra az anyagot, hanem hagyj neki egy kis ívet. Továbbá érdemes olyan helyre állítani a fotóalanyt, illetve olyan szögből fényképezni, ahonnan nem látszik a háttér hajlása, azaz nem feltűnő a padló és a háttér mesterséges kapcsolata.

 

© Bella Rose Portraits

Rengeteg háttér létezik. Vannak durván giccsesek, kevésbé giccsesek, egész jók és fantasztikusak is. Az biztos, hogy aki keres, biztosan talál a saját izlésének megfelelő darabot, hiszen tele van velük az internet. Arra kell ügyelni, hogy a háttér jelleg és színe összhangban legyen a fotó üzenetével, alanyával, a fotóalany ruházatával, a kiegészítőkkel, és minden mással, ami a képen megjelenik. Jó, ha tudsz erről a lehetőségről, mert talán egyszer hasznát fogod venni.

Jó fotózást kívánok!

Fotótipp Blog

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!