Egy fénykép akkor igazán megnyerő, ha van neki mondanivalója, ha elmesél egy történetet, bármi legyen is a fotózandó téma. Bármit kommunikációra bírhatunk, ha saját magunk tisztában vagyunk azzal, hogy mit is szeretnénk fényképünkkel üzenni.

99. Nyilvános publikálás

Amióta létezik digitális fényképezés, és léteznek internetes közösségi oldalak, egyre többen osztják meg munkáikat széles körben másokkal. Önmagában ez egy nagyon jó lehetőség, azonban van árnyoldala is a dolognak.

Meggyőződésem, hogy az emberek túlnyomó többsége jóindulatú. Sokkal több a tisztességes, barátságos, józan gondolkodású, segítőkész ember, aki örül mások sikerének és annak is, ha a dolgok jó irányba mennek. Sajnos azonban vannak néhányan, akiket mások kudarca és sikertelensége jobban motivál. Annak ellenére, hogy arányát tekintve messze elmaradnak a józan többségtől, az általuk okozott kár igen jelentős lehet, ha nem figyelünk oda. Bár gyakran észrevétlenül rombolnak, mégis vannak ismertetőjeleik, melyek jelzésként szolgálhatnak számunkra.

Aki közszemlére teszi munkáját, jó eséllyel számíthat kritikára. A kritika aljas dolog. Megfoszt az alkotás vágyától, lerombolja az önmagunkba és munkánkba vetett hitünket. Még akkor is, ha azt látszólag építő jelleggel teszik. Az építő jellegű kritika csak egy közhely, semmi más. Olyan nincs, hogy valaki azért kritizál, hogy segítsen. Ha valaki tényleg segíteni akar, akkor nem kritizál, hanem segít. Az igazi segítségnek semmi köze nincs a kritikához.

Amikor a nyilvánosság számára megosztott képeinkhez a kritizáló személy megjegyzést fűz, az általában így szokott kinézni: “Én nem így csinálnám”, “Nekem ez így túl unalmas”, “Mindenki tudja, hogy ezt nem így kell csinálni”, “Láttam ennél már jobbat is”, és még sorolhatnám. A közös nevezője a leértékelő hozzászólásoknak a konkrét megoldást nélkülöző negatív bírálat. Többnyire a kritikus nincs is tisztában a megoldással, nem bátorít. Nincs igazi segítség, amivel előrébb jutsz, amivel több leszel. További ismertetőjel, hogy a romboló kritika gyakran vicceskedő gúnnyal párosul.

A tényleges építő jelleget és segítő szándékot a jó érzés kíséri a megoldással együtt. Gyakorlatilag innen ismered fel a valódi támogatást. Aki tényleg segít, nem fogja azt mondani egy helytelenül komponált képedre, hogy tökéletes, mikor nem az. Viszont meg fogja mondani, hogy mit tegyél annak érdekében legközelebb, hogy a lehető legjobb eredményt érd el. Aki így cselekszik, annak az a szándéka, hogy te jobbá válj. Megmutatja a helyes utat. Előfordulhat, hogy ő maga sincs tökéletesen tisztában a megoldással, de akkor is a legjobb tudása szerint fog válaszolni. Ezt a szándékot pedig kristály tisztán lehet érezni.

Gyakran problémát szokott okozni az is, amikor a fotós nem képes különbséget tenni a különböző célcsoportok között. Egy abszolút laikus másként tekint munkánkra, mint aki már rendelkezik némi jártassággal a fényképezés területén. Éppen ezért, ha megmutatunk egy képet a nyilvánosságnak, akkor meg kell tudnunk azt is határozni, hogy milyen céllal, és adott esetben milyen leírással publikáljuk. A legtöbb embert nem érdeklik a technikai részletek, nem érdekli a kompozíció, csak az, hogy mit lát, és a látvány milyen érzést vált ki belőle.

A fotográfiában többé-kevésbé járatos embereket pedig elsősorban a megvalósítás hozza lázba, illetve a fényképezés körülményei, beleértve az alkalmazott technikát is. Egy szakember is tud örülni egy cuki kiscicának vagy pillangónak vagy naplementének, ha a technikai kivitelezés hozzáértésről tanúskodik.

 

Ne feledd, hogy amikor tanácsot vagy véleményt kérsz valakitől, mindig a segítő szándékot nézd! Csak azoktól fogadj el bármit is, akit jó érzéssel tölt el, ha te magad több leszel a tanácsa által. Soha ne a tekintélyt keresd! Sajnos a tekintélyek között is vannak olyanok, akik nem feltétlenül a boldogulásod pártján állnak. Aki valóban segíteni akar neked, annak fontos, hogy amit mond, az számodra egyértelmű és világos legyen, és ténylegesen hasznát tudd venni. Az igaz dolgok mindig egyszerűek. Ami “túl bonyolult”, vagy “ezt te még nem értheted”, azzal ne foglalkozz!

A fotográfia azért van, hogy szabadon alkoss, és az alkotásban örömödet leld. Amikor új dolgokat tanulsz, azt azért teszed, hogy az alkotás minőségét magasabb szintre emeld. Azért teszed, hogy fokozatosan, napról napra mindig egy kicsit jobbá, ügyesebbé válj. Ez annak a boldogságnak a forrása, amit akkor érzel, amikor alkotsz. Keresd ezt az érzést! Ott lesz a megoldás is.

Jó fotózást kívánok!

Fotótipp Blog

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!