Stalter György szerint az analóg filmezésben van valami megmagyarázhatatlan, ott valami más történik. Valóban más történik. Valami egészen emberközeli és kézzelfogható.

100. Próbáld ki a filmet is!

A digitális fényképezés elképesztő térhódítása igencsak kedvezőtlenül hatott a filmes fotográfiára. Szerencsére azonban ez nem jelentette a film és az analóg technika halálát. Bár egy ideig úgy nézett ki, hogy a film az utolsókat rúgja, most mégis újjáéledni látszik sokunk nagy örömére.

A filmes fényképezést nem érdemes a digitális technikával összehasonlítani. Egészen egyszerűen azért nem, mert mindkét eljárásnak más a lényege, mások az előnyei és a hátrányai. Éppen ezért nem jelenthető ki az sem, hogy egyik jobb lenne mint a másik. Amíg a digitális fényképezés kényelmes és gyors, addig a film emberközeli, természetes és igazán visszaadja azt az életérzést, ami a fotográfiát áthatja. Ha nagyon lesarkítanám, mondhatnám azt is, hogy az érem egyik oldala az innováció, a másik a szellemiség.

Hallottál valaha élőben megszólalni egy hegedűt, egy zongorát, vagy bármilyen más akusztikus hangszert? Emlékszel még, hogyan szóltak a lemezjátszón a bakelit lemezek? Ugye, hogy mennyivel természetesebb hangzást eredményeznek a mostani digitális lejátszókhoz képest? Így viszonyul a film a digitális képrögzítéshez, ha a fényképre vonatkoztatjuk az előbbi példát.

© Josh Moates

A fenti képet az alkotója Kodak Portra 160 filmre exponálta, ami gyönyörű, természetes és visszafogott színvilágot kínál. Ez a film egyébként mai napig is az egyik legnépszerűbb portré nyersanyag. Minden filmtípusnak vannak jellegzetességei, melyek sajátos színvilágban és tónusokban nyilvánulnak meg. Érdemes megjegyezni, hogy a digitális effektek döntő többsége a film világát próbálja reprodukálni, ami egyértelműen a film létjogosultságát igazolja.

© John Peri

Amikor az analóg fényképezésről beszélünk, szinte akaratlanul is gondolunk a fekete-fehér nyersanyagokra. Nem tudom pontosan megmondani, hogy mi ennek az oka, de az egyszer biztos, hogy a sötét és világos tónusokból álló kép teljesen más hatást eredményez a színes felvételekhez képest. Ismerek olyan fotósokat, akik a mai napig is megszállottjai a fekete-fehér képeknek. Nem véletlenül. A színek olykor elvihetik a figyelmet a lényegről. Ha nem látunk színeket, sokkal inkább a kép üzenetére koncentrálunk.

A filmes fényképezés mára azok körében népszerű igazán, akik átérzik a fotográfia esszenciáját, és szeretik a természetességet és a kézzelfogható dolgokat. A digitális gépek sokkal kényelmesebbek, gyorsabbak, olyan funkciókra képesek, amire az analóg társaiknak esélyük sincs. Mégis közelebb érezzük magunkhoz azt, ami természetes. A film természetességét az adja, hogy a fény közvetlenül éri a filmet, amin lenyomatot hagy. A digitális világban a látványt számok formájában rögzítjük, úgy is tároljuk, és az elektronika ezekből a számokból állít elő egy képet, ami hasonlít az eredetire. Bár a jelenkor technikája rendkívül korszerű, de mégsem természetes.

© Fojo.me

Amikor először hallottam az Enfojer Projektről, néztem magam elé bután, és azon gondolkodtam, hogy ennek mi értelme van? Ez egy egyszerű nagyítógép, ami az okostelefon kijelzőjén megjelenő képet fotópapírra vetíti, amit aztán az analóg papírhívás eszközeivel és vegyszereivel láthatóvá lehet tenni. Azóta nem gondolkodom a projekt létrejöttének okán, hanem csak örülök neki, hogy néhány kreatív ember ötlete nyomán ilyen módon is életet lehet vinni az élettelenbe.

Ahogyan a bakelit hanglemezek is visszatérni látszanak, úgy a filmes technológiát is egyre többen kezdik újra felkarolni. Valószínűleg mindkettő réteg igény marad azok számára, akik keresik az ilyen értékeket. Hogy mit is jelent ez az érték, egy videóval szeretném szemléltetni számodra, amit ezen az oldalon tudsz megtekinteni.

Jó fotózást kívánok!

Fotótipp Blog

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!