Ahogyan Ivan Alekszejevics Bunyin mondotta, a művészet lépcsőfok egy jobb világ felé. Teremtsünk hát közösen a fényképezésen keresztül egy jobb világot!

101. Varázsold szebbé a világot!

A fotográfia az egyik legjobb eszköz jövőnk megteremtésére. Hogyan teremthetjük meg jövőnket? Egyáltalán van beleszólásunk saját jövőnkbe? Ha igen, képesek vagyunk kezünkbe venni az irányítást? Mégis hogyan kapcsolódik ide a fotográfia?

A világ jelenleg egy igen nagy átalakuláson megy keresztül. Ennek számos bizonyítékát láthatod nap mint nap, ha nyitott szemmel jársz. Bizonyára magad is tapasztalod a mindennapi életedben, hogy sokkal több változás megy végbe rövidebb idő alatt, mint korábban. Mintha az idő egyre csak gyorsulna. A változás azt is jelenti, hogy le kell omlania a működésképtelen dolgoknak, melyek nem szolgálják az emberiséget a jövőben. Ez elméletben mind szép és jó, azonban ez nem feltétlen zajlik problémáktól mentesen.

Ha körülnézel az élet számtalan területén, láthatod ennek fizikai megnyilvánulását. Egyik oldalon ott vannak a háborúk, a bűnözés, a szegénység, gazdasági és politikai manipulációk, és még sorolhatnám hosszan. Ugyanakkor egyre több pozitívum is napvilágot lát, ami igencsak kívánatos. Megújuló energiák, hulladékok újrahasznosítása, környezetbarát technológiák és más hasznos innovatív megoldások. Ahogy egyre tudatosabbá válnak az emberek, felfedezik az igazi értékeket. Nem azokat, amikkel a média évtizedeken át mosta az agyunkat, hanem a valódi, emberi méltóságon és józan észen alapuló értékeket. Ennek egyik legfontosabb közvetítő közege a művészet.

Művészetnek tekintünk mindent, ami szép és harmónikus, amit áthat az esztétika. A művészet egyfajta minőséget jelent annak tekintetében, ahogy gondolatainkat kommunikáljuk másoknak. A fotográfia vizuális kommunikáció. Szavak helyett képekben fejezzük ki magunkat. Ne tévesszen meg a modern művészetnek nevezett, érthetetlen zagyvaság, amit igyekeznek tekintélyek elfogadtatni az emberekkel, és elhitetni, hogy ezt nem értheti meg akárki. Ezt a játékot a művészet mellett már eljátszották nem egy tudománnyal is. Pedig a művészetnek ott kellene lennie a mindennapokban.

A Bevezetés a fotográfia világába című könyvem záró fejezetében írtam Kodály Zoltánról. Kodály nagyon jól tudta, hogy a művészet képes igazán minőséggel felruházni életünket. Nem az volt a célja, hogy mindenkiből zeneszerző legyen, hanem a mindennapi éneklést szorgalmazta, és erre tanította a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt. Tekintsünk ugyanígy a fotográfiára is! Milyen érzéssel tölt el annak gondolata, hogy napról napra egyre jobban élvezed az alkotást? Mit gondolsz, milyen hatással lenne a társadalomra, ha más embereket is áthatna az alkotás öröme?

A változás szele a művészetre való egyre nagyobb igényt, és magának a művészetnek a felemelkedését, minőségbeli változását is magával hozza. Fokozott hangsúlyt kapnak azok a témák, melyek jövőbemutató elképzeléseket, emberi méltóságot, pozitív gondolatokat, teremtést és kreativitást tükröznek. Nem véletlen, hiszen ahogy tudatosabbá válunk, úgy fedezzük fel magunkban az erőt, hogy több dologra vagyunk képesek, mint amit korábban (el)hittünk. Hogyan is bontakozhatna ki ez az érzés elsődlegesen, ha nem a művészetben?

Amit az ember képes elképzelni, azt meg is tudja valósítani. Minden, amit elképzelünk, gondolati formában létezik. Amint megjelenítjük fénykép formájában, mások számára is láthatóvá válik gondolatunk lenyomata. Minél több olyan dolgot kommunikálunk, amit életünk részéve kívánunk tenni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tapasztalataink részét fogja képezni. Amire a hangsúlyt fekteted, amiről beszélsz, amit fényképezel, amin gondolkodsz, azt teremted. Mennyivel értékesebb időnket bulvárpletykák és politikai hazugságok özöne helyett azzal tölteni, amit valóban látni szeretnénk?

Az önmagunkba vetett hitünket elfojthatják a hétköznapi problémák, a jövőtől való aggodalom, és mások aggályos megjegyzései. Minden nehézség ellenére az emberben sokkal nagyobb erő rejlik, és képes a dolgokat jó irányba terelni. A fotográfia az egyik legjobb eszköz, amivel ezt megtehetjük.

“A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.”

− Mahatma Gandhi

A 101 Fotótipp sorozat ezekkel a gondolatokkal búcsúzik tőled, azonban a java csak most kezdődik, hiszen a megszerzett tudás most már a rendelkezésedre áll. A tippek segítségével készíts egyre szebb képeket, kommunikálj értékes gondolatokat a világnak, és segíts másoknak is, hogy ők is megtapasztalhassák, milyen erő rejlik abban, ha a művészet mindennapi életünk részét képezi!

Jó fotózást kívánok!

Fotótipp Blog

A fotótippek mellett olvasd el az alábbi cikkeket is!

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Mit ad neked a tippsorozat?

Tudást, amivel egyre szebb képeket tudsz készíteni. Sokan keresik a jó képek készítésének titkát. Egy laikus számára rejtély, hogy egy profi fotós hogyan képes egy átlagos témából is csodálatos fotót készíteni. Te is megtudhatod ezeket a titkokat. Szerezd meg ezt a tudást mielőbb!

Ezt egy kezdő is megérti?

Igen! Ezt a tippsorozatot teljesen kezdőknek írtam. Emberi nyelven, egyszerűen és érthetően. Azért, hogy aki még életében nem fotózott, az is könnyen elboldoguljon, és örömét lelje az alkotásban és a fényképezésben. Fejleszd a látásmódod egyszerűen, és készíts szebbnél szebb képeket!

Kinek ajánlott leginkább?

Az igényes embereknek. Azoknak, akik szeretik a szépet, szeretnének egyre jobb tartalmi és technikai minőségű képeket készíteni anélkül, hogy fotográfusnak kellene képződni. Nem ajánlott azoknak, akik azt gondolják, hogy már mindent tudnak. Ők azok, akik képtelenek a fejlődésre.

Hogyan lehet hozzájutni?

Iratkozz fel, és minden héten két tippet küldök neked emailben. Nem kell érte fizetned semmit, ez az én ajándékom neked. Annyit kérek tőled cserébe, hogy használd, és készíts szebbnél szebb fényképeket!

Szeretnék tippeket!